Drugie śniadanie eksperckie – zrównoważona żywność.

W czerwcu 2021 roku rozmawialiśmy o zrównoważonej żywności.

Celem naszego seminarium jest spotkanie w nieformalnej atmosferze w gronie twórców, analityków i dziennikarzy branży rolnej-spożywczej. Pomysłodawcą jest Łukasz Zając, socjolog i ekspert PR.

TEMAT: O ZRÓWNOWAŻONEJ ŻYWNOŚCI W POLSCE

Małgorzata Bojańczyk, szefowa Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” podsumowała nam problematykę rozwijania zrównoważonej produkcji rolno-spożywczej w Polsce.

W czerwcu 2021 roku „Stowarzyszenie ASAP” wspólnie z ekspertami Accenture opublikowało nowy raport. Eksperci zbadali perspektywy rozwoju zrównoważonej żywności w Polsce oraz rolę poszczególnych uczestników łańcucha dostaw – od rolnika do konsumenta.

Spotkania są okazją do wymiany doświadczeń i networkingu.

Zapraszamy do zapoznana się z pełnym raportem.

Najważniejsze wnioski prezentujemy poniżej.

  • Wraz ze wzrostem świadomości konsumentów odnośnie do roli żywności w ich życiu i przy jednoczesnej chęci ochrony klimatu i środowiska, a także utrzymania akceptowalnych cen żywności, narodziła się nowa szansa biznesowa – produkty rolnictwa zrównoważonego.
  • To nowy rynek, wyceniany w średnim terminie nawet na 64,6 mld zł. 
  • Dla firm i rolników to szansa na lepsze marże przy sprzedaży i produkcji żywności, ale też wpisanie się w globalny trend ochrony klimatu i świadomego gospodarowania zasobami.
  • Rozwój tego rynku będzie dodatkowo wspomagany przez unijną politykę i przydzielone na jej cel dotacje na rozwój zrównoważonych praktyk rolniczych w gospodarstwach, „zielone” podejście instytucji finansowych czy dalszy rozwój cyfryzacji.
  • Najważniejszym wyzwaniem będzie zapewnienie odpowiedniego wolumenu produktów rolnictwa zrównoważonego, tak by mogły one być oferowane w atrakcyjnej cenie. 
Wystąpienie dyrektor Małgorzaty Bojańczyk – Stowarzyszenie ASAP: rolnictwozrownowazone.pl

Drugie śniadanie eksperckie

Celem Drugiego Spotkania jest budowa forum wymiany doświadczeń i wiedzy. Branża rolno-spożywcza generująca ponad 30 mld zł rocznie w Polsce, podlega nieustannym zmianom. Stoi przed nią wiele wyzwań. Dlatego warto omawiać możliwe warianty działania. Diagnozować sytuacje. Dzielić się rekomendacjami z firm i instytucji. Na razie spotkania odbywają się w Warszawie, ale planowane są inne lokalizacje.

Śniadania są mają nieformalną atmosferę i gromadzą kameralne grono ekspertów.

Najbliższe tematy spotkań to m.in. dobrostan zwierząt, rynek owoców morza, zielony ład w europejskim rolnictwie, czy e-commerce w handlu.

DLA MEDIÓW:

Jeżeli szukasz informacji i komentarzy dotyczących: Zielonego Ładu, zrównoważonej produkcji, zrównoważonego rolnictwa, nowych wyzwań branży spożywczej – zapraszamy do kontaktu.

Tel. 603 120 000

Kto za tym stoi?

Marcin Niewęgłowski

Marcin Niewęgłowski

Posiada 15-letnie doświadczenie z pogranicza public relations, social media oraz content marketingu. Współpracował z takimi firmami jak Cedrob, SuperDrob. Pasjonat digital marketingu oraz pasjonat nowych technologii.

Łukasz Zając

Łukasz Zając

Ekspert ds. komunikacji biznesowej rozumiejący sektor spożywczy. Socjolog. Od 6 lat związany z branżą mięsną oraz owoców morza (od 2019). Autor książki „Po co jest PR?”. Twórca Food Tweetup-u. Członek Polskiego Stowarzyszenia Public Relations i Trend House. Wspiera marki i instytucje poprzez agencję Zając PR.

Zapisz się do newslettera

Raz w miesiącu dostarczamy zestaw konkretnych rozwiązań dla wybranego obszaru (logistyka, HORECA, produkcja).

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach wysyłki newslettera. Administratorem danych osobowych będzie firma „Digital Now Marcin Niewęgłowski” NIP 852-23-74-376. Mam prawo żądania dostępu do swoich danych oraz do ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania. Pamiętaj, w każdej chwili możesz cofnąć swoją zgodę.

Czytają nas przestawiciele takich firm jak: Credit Agricole, Santander, Foodtech, Bayer, PKO BP.

Masz pytanie, pomysł, uwagi?

Napisz do nas!

Jeśli jednak preferujesz rozmowę,
zadzwoń do nas!

+48 603 120 000

Copyright © 2021. All rights reserved.

twitter linkedin